Allt om OVK Besiktning i Stockholm

31 juli 2024 Alice Pettersson

editorial

OBligatoriska ventilationskontroller (OVK) är en viktig del av fastighetsunderhållet. Inte bara för att uppfylla lagkrav, utan även för att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö för de som vistas i byggnaden. I Stockholm, en stad med en bred mix av gammal och modern arkitektur, är behovet av regelbunden OVK besiktning i Stockholm särskilt påtagligt. Denna artikel ger dig en grundlig överblick av vad en OVK innebär, dess vikt för fastighetsägare i Stockholm, och hur Scandvik – en ledande aktör inom området – kan hjälpa dig att säkerställa att din fastighet är väl underhållen och uppfyller alla lagkrav.

Vad är OVK?

OVK, Obligatorisk Ventilationskontroll, är en lagstadgad kontroll av ventilationssystem i alla typer av byggnader. Syftet med en OVK är att förbättra inomhusmiljön och att säkerställa att ventilationssystemen är rena och funktionella. I Sverige träder kravet på OVK i kraft genom Plan- och bygglagen samt Boverkets byggregler (BBR). För fastighetsägare innebär detta en skyldighet att regelbundet anlita behöriga sakkunniga för att genomföra dessa inspektioner.

Inspektionen omfattar en kontroll av ventilationssystemets tekniska status samt dess förmåga att upprätthålla en hälsosam inomhusmiljö. Kontrollen utförs med avseende på ventilationsflöden, renhet i ventilationskanaler, och funktionen hos ventiler och fläktar.

Bostäder och arbetsplatser med god inomhusmiljö

I en dynamisk stad som Stockholm, med dess varierande byggnadsbestånd och höga befolkningstäthet, är det extra viktigt att upprätthålla en god inomhusmiljö. Stadens många äldre byggnader behöver uppmärksamhet för att säkerställa att deras äldre ventilationssystem uppfyller dagens krav. Samtidigt måste nyare byggnader underhållas för att de tekniska lösningarna fortsätter att fungera över tid.

Konsekvenserna av en bristfällig inomhusmiljö kan vara allvarliga. Dålig luftkvalitet kan leda till hälsoproblem som huvudvärk, allergier och astma. Dessutom kan det påverka produktiviteten och välbefinnandet både i bostäder och på arbetsplatser. Regelbunden OVK är med andra ord en nyckelfaktor för att upprätthålla en hög livskvalitet i huvudstaden.

Lagkrav och ansvar

Förutom hälsomässiga fördelar medför OVK besiktning också juridiska aspekter. Fastighetsägare som inte följer lagen om obligatorisk ventilationskontroll riskerar sanktioner. Det är därför viktigt för fastighetsägare i Stockholm att hålla sig informerade om när och hur ofta dessa besiktningar ska utföras. Intervallen mellan kontrollerna varierar beroende på typen av byggnad och resultatet av den senaste inspektionen.

Val av behörig sakkunnig

När det är dags för en OVK är det första steget att välja en behörig sakkunnig person som kan utföra kontrollen. I Stockholm finns flera företag som erbjuder tjänsten, men det är viktigt att välja ett företag med rätt kompetens och erfarenhet. Det är också fördelaktigt att välja en lokal aktör som har god kännedom om de specifika förhållandena och regelverken i Stockholm.

OVK besiktning i Stockholm

Besiktningsprocessen

En OVK utförs genom en noggrann genomgång av ventilationssystemet där man kontrollerar allt från flödesmätningar till att ventiler och andra komponenter fungerar som de ska. Inspektören kommer också att ge åtgärdsförslag för eventuella brister som upptäcks under inspektionen.

Scandvik – Din Partner för OVK i Stockholm

När det kommer till OVK besiktning i Stockholm är det av yttersta vikt att samarbeta med en pålitlig och erfaren partner. Scandvik, med sin långa historia av att tjäna fastighetsägare, blir ett naturligt val för många. Företaget erbjuder professionella tjänster som säkerställer att din fastighet inte bara är compliant med lagkraven, utan också främjar en hälsosam inomhusmiljö för dess invånare.

Med ett team av certifierade och erfarna tekniker, en stark förståelse för lokala förordningar, och ett kundcentrerat förhållningssätt, blir Scandvik ett föredraget val för de som söker högkvalitativ OVK besiktning i Stockholm. Att underhålla sin fastighet med hjälp av Scandvik innebär att man ger sina hyresgäster, anställda och sig själv tryggheten av en väl fungerande och säker byggnad.

Besök https://scandvik.se/ för att få reda på mer om hur du kan säkerställa att din fastighet uppfyller både lagkrav och de högsta standarderna för inomhusluftkvalitet. Vare sig det gäller en enkel kontroll eller en helhetslösning för dina ventilationsbehov, är Scandvik redo att bistå med expertis och tjänster som håller din byggnad i toppskick. Låt Scandvik hjälpa dig att andas ut och andas in ren, fräsch luft i ditt fastighetsbestånd.

Fler nyheter